HOME

CEMETERY

COOKING

FAMILY

GENEALOGY

HA-HA

JOURNAL

PHOTO

RV - CAMPER

TRAVEL

 

 

 

 

Strib-pige blandt USA's dygtigste studerende

Melfarposten - 6 Juli 1988

 

 

 

 

 

Strib-pige blandt USA's dygtigste studerende

Lisbeth Agerskov Christensen fik fine resultater i Californien

Da Lisbeth Agerskov Christensen fra Nørre Alle i Strib for to uger siden vendte hjem på sommerferie fra sit universitet i San Diego, Californien, kunne hun glæde sig over at have nogle meget fine resultater med hjem til sine forældre, Ella og Vagn Christensen.
Lisbeth har fået den ære at blive optaget i Amerkias [sic] 'Blå Bog' over studerende. Det er noget som kun opnås af mindre end 10 procent af samtlige studerende i USA. Hæderen gives af 'United States Achievement Academy', og der er strenge udvælgelseskriterier. Blandt andre er faglige kvalifikationer, interessen og talentet, lederkvaliteter, ansvarlighed, enthusiasme, motivering for at lære og forbedre sig, kammeratskab, holdning og samarbejdsånd, pålidelighed og anbefaling fra en professor.
Efter at have tilbragt fire år under Californiens sol føler Lisbeth, at Amerika er blevet hendes andet hjem. Det er der, hun i dag har sine daglige gøremål, og besøget i Danmark er kun en ferie, selvom det er dejligt at komme hjem og møde gamle veninder i ferien. Det begyndte med at Lisbeth, der er 23 år, fik besøg af sin mors kusine fra San Diego. Det førte til at hun drog over dammen for at blive au-pair pige - et job hun var meget glad for at have, og hos en familie, som hun stadigvæk holder kontakt med. I dag er familien flyttet til Idaho, så alle sine amerikanske ferier tilbringer Lisbeth hos nogle venner af familien i Californien.
Det er spansk og engelsk, Lisbeth læser på universitetet, og drømmen er engang at blive tolk. Om hun vil blive i USA ved hun endnu ikke - det er meget vanskeligt at få lov til [at] [sic] emigrere til landet i dag. Foreløbigt varer universitetsstudierne tre år endnu. Hvis hun skulle vælge at blive i USA, vil det være en stor lettelse for at få et arbejde, at hun har været så dygtig at komme i studenternes blå bog.
Samtidig med hæderen ved at komme i bogen giver det også gode chancer for at få del i nogle legater. Fra Danmark har Lisbeth modtaget to legater allerede, og det er så absolut en lettelse, selvom Lisbeth får lov til at bo gratis på universitetet. Det gør hun, fordi hun så samtidig er personlig vejleder for andre af de studerende på det kollegie, hvor hun bor.
Universitetet, der hedder Point Loma Nazarene College, er et privat, kristent universitet. Det er ikke så stort, der er kun 2000 studerende. Men netop det at det er småt og det at det er privat giver en helt anden fornemmelse end universitetet i Odense, som hun også har prøvet et år, fortæller Lisbeth. Det giver dels folk en egen stolthed over deres universitet, og man føler, at det er ens eget. Alle fag er valgfag, så der findes ikke egentlige klasser. Til gengæld bliver folk bragt sammen af at de allesammen bor på campus, hvor der er kollegier udelukkende beregnet for piger og kollegier kun til drenge. Den private gruppe bag universitetet er de Nazarene-kristne, der er en protestantisk gruppe.
Det religiøse præger ikke undervisningen, men i høj grad fritiden. Dels er der tre gange om ugen en halv times gudstjeneste for de studerende, og der er fritidsaktiviteter som korsang, hvilket Lisbeth deltager i. Der er mange flere lektier, end man kender det fra universitetet i Danmark. Der er kun 12 ugentlige timer, men hver time kræver to-tre timers lektielæsning.
- Jeg har ikke fået et andet forhold til religion, end jeg havde i forvejen, siger Lisbeth, men jeg har fået et andet forhold til kirken. Den er helt anerledes i USA. Ellers er landet jo slet ikke som man kender det fra fjernsynet, fra Dallas og Dollars, selvom der er nogle ting man siger til: Det her er jo typisk amerikansk. Universitetet ligger meget smukt, på en halvø ud i Stillehavet, og der er kun 20 kilometer til Mexico. Det er jo en fordel når man gerne vil være tolk i spansk.
Lisbeth er student fra Middelfart Gymnasium, og var lige hjemme et års tid for at lære spansk og engelsk på erhvervsfaglig grunduddannelse ved Odense Universitet. Men trods forældre og søskende i Strib og bedsteveninden i Odense glæder hun sig alligevel til at komme tilbage til USA.